Ben jij een nozem of gabber?

Wat is precies een jeugdcultuur?


Een jeugdcultuur is een geheel van culturele uitingen voor jongeren. Jongeren met een bepaalde smaak voor kleding, sociaal gedrag en interesses zoeken elkaar op en vormen een groep. Zo’n groep kan zich vormen tot jeugdcultuur, zoals de Nozems, Provo’s en Dolle Mina’s in de jaren ’60. 

Om duidelijk te maken wat deze jeugdculturen precies inhielden staan hier twee voorbeelden beschreven; een van vroeger en een van nu.  

Nozem is een Nederlands woord. Het woord kan worden verklaard   als ‘probleemjongeren of opstandige jongere’. Het is het eerste voorbeeld wat later een jeugdcultuur werd genoemd. Deze jongeren 
verdiende hun eigen geld en kwamen als eerste in de arbeidersklasse. Ze waren zelfbewust, konden meer doen en waren niet meer afhankelijk van hun ouders. Ze verveelden zich, waren vaak agressief wat leidde tot vandalisme. Vandaar ook de vertaling probleemjongeren
Met hun eigen verdiende geld kochten ze muziek, voornamelijk rock-‘n-roll. Deze groep had dezelfde interesses en smaak en waren dan ook te herkennen door hun spijkerbroek, leren jack en vetkuif.


Rond de jaren ’90 ontstond er een jeugdcultuur genaamd gabbers. De gabber cultuur was vooral gebaseerd op het bepaalde soort kleding- en muziekstijl. Gabbers dansten op gabberhouse met een erg snel ritme. Hun voornaamste trefpunt waren gabberfeesten. Waar ze als gabbers met hun kaalgeschoren hoofd, staartje, trainingspak en met Nike Airmax schoenen, gabberend over de dansvloer dansten. Gabberen was een bepaalde dans, het wordt ook wel hakken genoemd. Door dezelfde interesses onderling ontstond de jeugdcultuur gabber. Door de buitenwereld werden gabbers in die tijd in Nederland vaak gekscherend Sjonnies en Anita's genoemd. Gabber cultuur bestaat nu nog steeds maar daarvan is tegenwoordig geen sprake meer.