Hoe kwam revolutie van jeugdculturen op gang in de jaren '60?
Na een lange oorlogscrisis kwam er een opleving van de economie. Men kreeg het makkelijker de werkeloosheid daalde en de economie kreeg een forse groei.
Jongeren kregen bijbaantjes en mochten hun zelf verdiende geld vrij besteden. Ze kochten er luxe goederen voor zoals platen met hun favoriete muziek, kleding, sigaretten of zelfs een brommer. Jongeren werden gezien als consumenten met veel geld. Tegelijkertijd kwam er ook protest. Jongeren kwamen bijvoorbeeld in verzet tegen het gezag en hun ouders. Jongeren zetten zich af tegen conservatieve manier van leven, zoals hun ouders wel deden. De jeugd verwilderde, hun ideeën werden verspreid via bladen en ze vonden hun groep met dezelfde interesses, kledingcode, levensstijl en muziekkeuze. Dit was de aanzet voor de revolutie van de jeugdculturen in de jaren '60.
Eerst is ingezoomd op de nozemcultuur. De nozemcultuur kwam opgang rond het eind van de jaren '50. Rond deze tijd kwamen jongeren in aanraking met "rock-'n-roll", deze muziek beïnvloedde veel jongeren tot rebels gedrag. Ze kwamen bij elkaar en vormden groepen, zo ook de nozems.
De jeugd werd wilder, rebelser en hadden een mening. Ze zaten niet meer thuis op de bank bij hun ouders, maar bevonden zich buiten in de openbare ruimtes. Ze wilden vrijheid en zelf beslissen of ze naar de kerk wilden of met wie ze gingen trouwen. Dit zorgde voor onrust bij de bevolking, want de jeugd werd onbeschoft en veranderde tegenover de autoriteiten en volwassenen. Ze hebben niet bewust de samenleving veranderd, maar voornamelijk bepaalde tradities en ideeën belicht. Uiteindelijk hadden bereikt wat ze wilden, meer vrijheid en een eigen mening.
Politieke partij |
Ook heb ik gekeken naar de hippiecultuur. Zelf had ik niet veel verwacht van de hippies, het tegendeel is waar. De hippie is niet iemand die alleen maar drugs gebruikt en festivals bezoekt in zijn Volkswagen. De hippies hadden veel idealen die ze door middel van liefdevolle protesten realiseerden. Ze verzetten zich tegen de kapitalistische en materialistische maatschappij. Hun idealen waren liefde, vrede en tolerantie. De hippies hebben liefdevol de ogen geopend bij andere mensen. Ze hebben gezorgd dat meer onderwerpen bespreekbaar werden en op de politieke agenda kwam, én dat de natuur belangrijker werd.
Deze drie verschillende jeugdculturen kwamen allemaal rond de jaren '60 op gang. Allemaal met één doel, zich verzetten tegen de gevestigde normen en waarden. Het doorbreken van de conservatieve, kapitalistische en materialistische samenleving. De drie jeugdculturen werden beïnvloed en geïnspireerd door muziek. Door hun vrije opvoeding kregen jongeren ook steeds meer de ruimte om hun mening te uiten. Deze vrijheid was er voor de Tweede Wereldoorlog nog niet, wat zorgde voor de grote revolutie van de jeugdculturen.