Flowerpower


Wie waren de hippies?

De hippies zijn dé makers van de  flowerpowerbeweging en stond voor de seksuele, muzikale en sociale revoluties van de jaren '60 en begin jaren '70. De hippiecultuur was ook een tegencultuur die zich verzetten tegen de kapitalistische en materialistische maatschappij, die veel gebruik maakt van technologie en volgens de hippies leidde tot onnatuurlijkheid, kustmatigheid en milieuvervuiling.

De hippies hadden een voorliefde voor alles wat natuurlijk was, vandaar de naam Flowerpower. De hippiecultuur verspreidde zich snel onder jongeren en ouderen. Ze trokken met kleurrijke Volkswagen busjes naar verschillende festivals. Een van de grootste en meest bekendste festival was in The Summer Of Love, wat plaats vond in 1967 in de Flowerpower stad San Francisco. De hippies leefden hier van drugs, thee, festivals, vrije seks en protesten voor de materialistische maatschappij. Hippies vonden drugs goed voor je lichaam en geest, door drugs te gebruiken verruimde je je geest en zou de mooiste ideeën geven om te zorgen voor wereldvrede.

In Nederland kwam de hippiecultuur rond 1967 op gang met Amsterdam als hippiehoofdstad van Europa. In Amsterdam bouwden de hippies een bepaald imago op bij de 'normale' mensen. Ze hadden een imago van losbandige, seksbeluste, blowende jongeren, met lange haren en baarden gekleed in felgekleurde kleding. Ze droegen T-shirts, spijkerbroeken en oosters getinte jassen en gewaden, kralen kettingen, bloemen en andere versierselen. Door deze nieuwe cultuur werd veel nieuwe muziek geschreven en kreeg men een verfrissende kijk op kunst.

Woodstock 15 t/m 18 augustus 1969
Muziek was in de hippiecultuur een belangrijk element. Hippies gingen er vanuit dat de sfeer die muziek schept, mensen kan samenbrengen. Zo organiseerde zij het drie-daagse festival Woodstock, waar meer dan 400.000 mensen samen kwamen voor liefde, muziek en drugs. In Nederland had het Holland Pop Festival een zelfde status.
Bekende hippie muzikanten waren Donovan, Jefferson Airplane, Jimi Hendrix en in Nederland Armand. Andere zoals de Beatles en Boudewijn de Groot, maakten een enkel album in het teken van de hippiecultuur. Als de hippies protesten uitvoerden gebruikten ze ook muziek, protestliederen. Zo konden ze zich onderscheiden van de rest van de maatschappij en vielen ze direct op. Een bekend protestlied is "Machine Gun" (1970) van Jimi Hendrix.

Armand

De hippiecultuur eindigde ongeveer aan het eind van de jaren '70. De meeste jongeren wilden toch carrière maken en pasten zich aan aan de burgermaatschappij. Ze gingen weer naar school, volgden een opleiding en zo liep de hippiecultuur ten einde.
Maar begin jaren '90 was er weer een opleving, doordat het IJzeren Gordijn (de scheidslijn tussen het kapitalistische Westen en het communistische Oosten) viel en door de opkomst van de milieubewegingen kwam er weer een hippie-beweging, genaamd de neo-hippies.